IMG_0061

Næste dagligt spørger nybegyndere på standuppaddleboard om råd til hvilket oppusteligt allround board de skal vælge. Derfor har jeg lavet denne lille quick-guide til køb af SUP udstyr.

Vigtigere end noget andet: Køb en ordentlig padle før du køber et board. Se her hvorfor… eller Se endnu en video fra Folke Nørgaard, som er OG (original gangster) i det dansk SUP miljø.

Uanset hvor tillokkende det er at finde en god pakke pris på et billigt SUP, så vær indstillet på at bruge 6000,- + på et godt board fra nyt. Det billige boards og pakker der findes derude til under 3000,- er noget crap. De er typisk for smalle og ustabile til en begynder og kvaliteten er piv-ringe (f.eks. skæve eller med utætte ventiler). Mange af de billigere boards er 4″ (10 cm) tykke som giver et blødere board som ikke passer til en voksen på over 60-70 kg. Det vil sige at der er stor risiko for at du får en dårlig oplevelse med SUP og gensalgsværdien er 0,-

I stedet vil jeg anbefale et af de større mærker som typisk laver boards i 6″ (15 cm) tykkelse. Det giver et meget mere stift og stabil bræt. Længden du skal kigge efter for et godt all round board er 9´6 (små 3 meter) og op efter. Ja målene på SUP udstyr er i fod og tommer da da de sporten kommer fra USA, hvor de fleste toneangivende brands kommer fra. 1´(en fod) er 30,48 cm og 1″ (en tomme) er 2,54 cm. I breden ville jeg gå efter noget som var minimum 32″ (81,3 cm) bredt. Jo smallere jo hurtigere sejler brættet, men det skal være stabilt nok til at du kan lære teknikken ordentligt, uden at skulle stå og kæmpe med balancen hele tiden.

Ud over længde, brede og tykkelse er det også et par andre ting at overveje inden du køber et oppusteligt board. Har boardet bare en stor finne eller har det også flere mindre finner? De mindre fastmonterede finner hjælper med at holde retningsstabiliteten og gør at boardet kan bruges på lavere vand ( i en å eller flod f.eks) uden den store finne. Oppustelige boards er ikke velegnede til at surfe bølger med da de runde “kanter” gør dem svære (umulige) at styre retningen med og vindfølsomheden af et oppusteligt bræt gør dem svære at håndtere i bølger (i Danmark er der typisk vind når der er bølger). Hvordan finnerne er lavet varierer også enormt meget. Nogen er i blød plastik og andre i avancerede komposit materialer.

Andre detaljer som er værd at overveje er påspændings-mulighederne. Skal du bruge brættet til en længere tur eller vil du gerne være i stand til at have lidt småting (drikkedunk, energi, mobiltelefon, førstehjælpsæt, solcreme etc etc) med, kan det være en ide hvis boardet har D-ringe til montering af bagage. Skal på på langtur med opakning er udvalget meget begrænset. Men et ny dansk brand er på vej med det ultimative ekspeditions-board, så det ville jeg vente på…

Lige som så meget andet så får man hvad man betaler for og selvom det ligner at mange mærker får lavet boards på de samme fabrikker (og det gør de) er det stor forskel i kvalitet.

Ud over board og padel skal du også huske at anskaffe dig en leash og en pfd/svømmevest. Leash´en (hundesnoren) sikrer at dit bræt ikke stikker af så du risikerer at drukne. Dette er det vigtigste sikkerhedsudstyr næstefter det der sidder mellem ørene. Et flydemiddel, en svømmevest eller på engelsk pfd (= personal floatation device) er ikke kun klogt når du bevæger dig på vandet, det er faktisk og et lovkrav hvis du bevæger dig væk fra vandkanten.  Så sørg for at købe en vest som; giver tilstrækkeligt med opdrift, sidder godt og giver god bevægelsesfrihed. Tænk sikkerhed i valg farve.

God fornøjelse på vandet 🙂